Muffinki rabarbarowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Muffinki są delikatne z lekko kwaśnym posmakiem.

  • 50 min

Składniki:

  • 270 g rabarbaru (3 sztuki)
    100 g masła
    290 g mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    szczypta soli
    2 jajka
    100 g cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    330 g kwaśnej śmietany 12%

Muffinki rabarbarowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto nałożone do papilotek. 1. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Rabarbar umyć, jeżeli skórka jest twarda, to ją zdjąć i pokroić na cienkie plasterki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, formy do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki.
  • W trakcie pieczenia. 2. W misce roztrzepać jajka, dodać cukier, cukier waniliowy, roztopione masło i kwaśną śmietanę. Mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści. Do drugiej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, dodać rabarbar i wszystko wymieszać. Połączyć składniki suche z mokrymi i dokładnie wymieszać. Nakładać do foremek i piec na środkowej półce piekarnika około 25 minut na złotobrązowy kolor. Zostawić do ostudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy