Muffinki pomarańczowe z kremem mascarpone

4.49 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

A w zasadzie to cupcakes, idealne na przyjęcie urodzinowe:) Przywędrowały do nas z Ameryki. przepis Helgi Lederer "Muffinki"

  • 15 min

Składniki:

  • 260g mąki
    10g proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 pomarańcze
    250ml soku pomarańczowego (dałam 50ml)
    140g cukru
    jajko
    125g miękkiego masła
    40ml likieru pomarańczowego(u mnie wódka)

    Krem:
    100ml smietanki kremówki
    50g serka mascarpone
    odrobina żółtego barwniku w proszku
    posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

4.49 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki pomarańczowe z kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
  • 2. Z pomarańczy zetrzeć skórkę.
    Pomarańcze pokroić na kawałki i rozdrobnić blenderem.
  • 3. Z cukru i jajek utrzeć masę kremową, a potem dodać masło i ucierać dalej.
  • 4. Do masy jajecznej dodać sok z pomarańczy, skórkę i rozdrobnione owoce, a na koniec mąkę z proszkiem i solą.
  • 5. Napełnić foremki do 2/3 wysokości.
    Piec 20-25min w 180st.C.
  • 6. Jak muffinki ostygną przygotować krem.
    Ubić kremówkę z barwnikiem, a potem wmieszać mascarpone.
    Przełożyć do szprycy i udekorować babeczki, na koniec dodać posypkę.

Porady

Możesz zrezygnować z kremu i posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować