Muffinki pomarańczowe z białą czekoladą

0 (0 ocen)

Niesamowite muffinki, wilgotne, mięsiste, ale puszyste. Z niespodziankami w postaci kawałeczków białej czekolady. Pyszne!

Składniki:


  • Suche:
    2 szklanki mąki pszennej typ 650
    2/3 szklanki cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    50 g białej czekolady
    Mokre:
    150 ml soku z pomarańczy
    1 jajko
    100 ml kefiru
    50 ml oleju

Muffinki pomarańczowe z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do jednej miski wsypać mąkę pszenną, dodać cukier i proszek do pieczenia.

    Czekoladę pokroić w małe kosteczki. Wsypać do suchych składników i przemieszać.

    Do drugiej miski wbić jajko, wlać kefir i olej, roztrzepać dokładnie. Wycisnąć sok z pomarańczy, odmierzyć 150 ml. Wlać do miski i wymieszać.

    Zawartość pierwszej miski wsypać do składników mokrych i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników. Nałożyć do formy wyłożonej papilotkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut. wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy