Muffinki podwójnie czekoladowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Muffinki ala kopiec kreta - świetnie się prezentują i smakują. Latem z kwaskowymi owocami na wirzchu, np. maliną lub czerwoną porzeczką.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 250 gramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - kakao: 2 łyżki
    - drobny cukier: 175 gramów
    - czekolada - po trochu białej i gorzkiej: 150 gramów
    - mleko: 250 mililitrów
    - olej: 90 mililitrów
    - Jajko: 1 sztuka

    - serek mascarpone (opakowanie): 250 gramów
    - nutella: 2 łyżki
    - ciastka oreo: 1 opakowanie
    - maliny lub czerwona porzeczka: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffinki podwójnie czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj muffinki. W jednym naczyniu wymieszaj składniki suche, w drugim mokre. Mokre wlej do suchych i wymieszaj krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszaj kawałki czekolady.
  • 2. Foremkę do muffinek wyłóż papilotkami, do każdej nałóż porcję ciasta (do 3/4 wysokości papilotki). Piecz około 20 minut (do suchego patyczka) w temp. 200 stopni.
  • 3. Przygotuj krem. Serek mascarpone zmiksuj dokładnie z nutellą. Rozdziel ciasteczka Oreo (około 5 markiz) na pół i zeskrob mleczne nadzienie. Same ciasteczka wrzuć do malaksera i zetrzyj na proszek. Każda muffinkę posmaruj na wierzchu kremem, a następnie obtaczaj dokładnie w posypce z ciasteczek. Na wierzchu połóż malinę lub gałązkę czerwonej porzeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować