Muffinki piernikowe z cynamonem i kandyzowaną czarną porzeczką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Upiekłam muffinki w wydaniu świątecznym, piernikowo-cynamonowe, takie są najlepsze, dodatkowo posypałam je kandyzowaną porzeczką czarną. Muffinki piekłam w specjalnych kartonowych papilotkach z motywem świątecznym, wyszło mi ich 8 sporych sztuk. A jakie pyszne mi wyszły, delikatne w smaku, bo na kremówce. Macie ochotę? To skorzystajcie z mojego przepisu. Udanych wypieków.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 jajka
    250 ml śmietanki kremówki 30 %
    1 cukier waniliowy
    pół szklanki cukru
    2 lekko kopiaste małe łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szklanki maki tortowej
    2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka przyprawy do piernika
    1 łyżeczka mielonego cynamonu

    Dodatkowo:
    5 dag porzeczki czarnej kandyzowanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Muffinki

Muffinki piernikowe z cynamonem i kandyzowaną czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę.Następnie stopniowo dodajemy pozostałe składniki: kremówkę, obie mąki proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i cynamon i całość dokładnie miksujemy.
  • Do pieczenia. 2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do kartonowych papilotek do pieczenia muffinek, następnie posypujemy kandyzowaną porzeczką czarną.
  • Pieczenie. 3. Pieczenie: Układamy na blaszce i pieczemy około 35-35 minut w temperaturze 180 do suchego patyczka.
  • Podanie. 4. Podanie: Muffinki studzimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 8 sporych muffinek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować