Muffinki piernikowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo łatwe w przygotowaniu , miękkie i puszyste !

  • 40 min

Składniki:

  • ( na 12 babeczek )

    2 szklanki mąki

    0,5 szklanki brązowego cukru

    1 łyżka cynamonu

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    szczypta soli

    1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii (można zastąpić ziarenkami wydrążonymi z 1 laski wanilii)

    1 duże jajko

    3/4 szklanki mleka

    ¼ szklanki oleju słonecznikowego

    250 ml konfitury lub dżemu morelowego (lub innego)

Muffinki piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • muffinki 1. W jednej misce mieszamy suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól). W drugim naczyniu mieszamy jajko, mleko, olej, ekstrakt). Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy tylko do połączenia się składników. Dodajemy konfiturę/dżem. Odrobinę mieszamy (ale nie bardzo dokładnie). Ciasto przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, nakładamy do ¾ wysokości. Pieczemy około 20-25 minut (do suchego patyczka - może być lekko wilgotny, bo muffiny są wilgotne od konfitury, ale nie powinien być obklejony ciastem) w temperaturze 175 °C (piekarnik wcześniej nagrzany). Po upieczeniu muffinki lukrujemy .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy