Muffinki pączkowe

4.5 (178 ocen)

Tradycyjne pączki są pyszne, ale dość czasochłonne, bo trzeba długo czekać aż ciasto wyrośnie. Jeśli nie masz czasu ich przygotować zaskocz rodzinę takimi muffinkami pączkami, które dorównują smakiem tym tradycyjnym.

Składniki:

  • 300g mąki pszennej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    2/3 szklanki cukru pudru,
    80ml oleju,
    1 jajko,
    180ml maślanki,
    1 łyżeczka aromatu waniliowego,
    marmolada lub dżem,
    POSYPKA:
    3 łyżki cukru,
    2 łyżeczki cynamonu,
    2 łyżki roztopionego masła.
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki pączkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 
Muffinki pączkowe 1. Do miski wsyp mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia i wymieszaj.
  • 
Muffinki pączkowe 2. Do drugiej miski wbij jajko i dodaj maślankę oraz olej i aromat waniliowy, dokładnie wymieszaj.
  • 
Muffinki pączkowe 3. Mokre składniki wlej do suchych, dokładnie wymieszaj. Formę na muffinkj wyłóż papilotkami.
  • 
Muffinki pączkowe 4. Do każdej papilotki nałóż po 1 łyżce ciasta. Następnie włóż po 1 łyżeczce marmolady lub dżemu i całość przykryj jeszcze 1 łyżką ciasta.
  • 
Muffinki pączkowe 5. Pączki piecz około 20 minut w 180 stopniach. Ciepłe muffinki posmaruj roztopionym masłem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Wystudź. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować