Muffinki owsiane

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo dobre dla osób mających problemy z cukrzycą, chcący zjeść coś słodkiego

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (drobnych)
    2 całe jajka
    1 szklanka mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szklanki mąki pszennej ( zwykłej ) +0,5 szklanki mleka
    4 łyżki drobno posiekanych orzechów ( dowolnych - ja użyłem włoskich ) ( orzechy również możemy potłuc tłuczkiem do mięsa -ja tak zrobiłem )
    2 łyżki miodu ( ja użyłem prawdziwego /ksylitolu / arobu
    4 łyżki siemienia lnianego- mogą być np. płatki jaglane
    2 jabłka pokrojone w plasterki ( wcześniej umyte, obrane, wydrążone środki )
    2 tabliczki gorzkiej pokrojonej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffinki owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do średniej miski kuchennej wrzucamy: płatki, 1 szklankę mleka, 2 całe jajka, miód, proszek do pieczenia, posiekane orzechy, jabłka, gorzka czekolada, mąka oraz mleko.
    Wszystko razem mieszamy mikserem do połączenia się składników.
    Piekarnik nastawiamy do 180*C .
    Masę wykładamy do papilotek do 2/3 ich wysokości.
    Papilotki wkładamy do aluminiowych foremek, żeby się lepiej trzymały i wstawiamy na dużej blaszce nie trzeba dawać papieru do pieczenia na blaszce - można również upiec w blaszce specjalnej z ilością 20 otworów specjalnej do babeczek / muffinek .
    Piec 25 minut.
    Jeść można dopiero po wystudzeniu lub na ciepło.

Porady

Żeby się ciasto nie przylepiło pod czas pieczenia do papilotek, papilotki natłuszczamy olejem, bądź posypujemy bułką tartą. Babeczki można spróbować z jogurtem owocowym. Karob i arob sa to zamienniki cukru. Jabłka najlepiej kwaśne np. renety.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować