muffinki orzechowo-migdałowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepis na specjalne życzenie mojej siostry:) Źródło : książka "Muffinkowe poczęstunki"

  • 20 min

Składniki:

  • 25 dag mąki
    10 dag migdałów w płatkach
    5-10 dag posiekanych orzechów włoskich
    3/4 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    1/4 szklanki oleju
    jajko
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    płatki migdałowe i orzechy do posypania muffinek

Muffinki orzechowo-migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąke wymieszac z cukrem, migdałami, orzechami, proszkiem i solą. W drugim naczyniu zmiksowac mleko z olejem i jajkiem. Wymieszac łyżką mokre składniki z suchymi. Ciasto przełozyc do natłuszczonych foremek, posypac migdałami i orzechami, piec ok 25 minut w temp. 190 stopni.

Porady

Muffinki są dość mało słodkie, dlatego warto posypać je cukrem pudrem lub oblac mleczną czekoladą. Najlepsze w dniu upieczenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy