Muffinki nerkowcowe słodzone miodem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Muffinki są wilgotne, odrobinę "ciężkie" i przy tym dość syte, dzięki czemu wystarczą maksymalnie 2 sztuki, aby delikatny smak orzeszków nerkowca pozostał na dłużej...

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • (około 6 sztuk)
    1/2 szklanki mąki z orzechów nerkowca/drobno zmielonych nerkowców (1 szklanka = 250 ml; około 65g)
    1/2 szklanki mąki pszennej/orkiszowej/żytniej typ 720 (70-80g w zależności od rodzaju maki)
    1 jajko
    100 ml maślanki/jogurtu naturalnego/mleka
    50 ml oleju
    3 łyżki miodu (płaskie)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    1-2 garście płatków migdałowych/orzechów do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Muffinki nerkowcowe słodzone miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej misce należy wymieszać jajko, maślankę/jogurt/mleko, miód oraz olej, a w drugiej - obie mąki i proszek do pieczenia.
    Suche składniki połączyć z mokrymi.
    (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości.
    Wierzch ciastek posypać płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzeszkami.
    Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-23 minuty (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni i ostudzić na kratce.
    (Początkowo ładnie urosną, ale podczas stygnięcia niestety odrobinę opadną - taka ich natura.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy nerkowca Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

4.5 (187 ocen)

Słodzone mleko skondensowane

To może cię zainteresować