Muffinki są wilgotne, odrobinę "ciężkie" i przy tym dość syte, dzięki czemu wystarczą maksymalnie 2 sztuki, aby delikatny smak orzeszków nerkowca pozostał na dłużej...
30 min
Dla 6 osób
Składniki:
(około 6 sztuk)
1/2 szklanki mąki z orzechów nerkowca/drobno zmielonych nerkowców (1 szklanka = 250 ml; około 65g)
1/2 szklanki mąki pszennej/orkiszowej/żytniej typ 720 (70-80g w zależności od rodzaju maki)
1 jajko
100 ml maślanki/jogurtu naturalnego/mleka
50 ml oleju
3 łyżki miodu (płaskie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1-2 garście płatków migdałowych/orzechów do posypania
Muffinki nerkowcowe słodzone miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej misce należy wymieszać jajko, maślankę/jogurt/mleko, miód oraz olej, a w drugiej - obie mąki i proszek do pieczenia.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości.
Wierzch ciastek posypać płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzeszkami.
Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-23 minuty (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni i ostudzić na kratce.
(Początkowo ładnie urosną, ale podczas stygnięcia niestety odrobinę opadną - taka ich natura.)
Komentarze