Muffinki murzynki

0 (0 ocen)

  • 35 min

Bardzo czekoladowe i pyszne muffinki sprawdzą się nie tylko jako deser, ale także na wszelkiego rodzaju przyjęciach.

  • 35 min

Składniki:

  • Suche:
    1 3/4 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
    3/4 szklanki białego cukru
    2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
    1 łyżka rozpuszczalnej kawy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    Mokre:
    1 jajko
    1 1/4 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju
    1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego

    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady ( 90 % kakao)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki Jajko

Muffinki murzynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche. W drugiej misce roztrzepujemy wszystkie składniki mokre. Miskę z mokrymi składnikami dodajemy do miski ze składnikami suchymi. Mieszamy niedbale i szybko, tylko do nawilżenia się składników. Schłodzoną czekoladę siekamy na drobną kosteczkę. Dorzucamy do ciasta i mieszamy. Formę do muffin wykładamy papilotkami, jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy ich smarować. Wlewamy ciasto do wysokości 3/4 papilotek/foremek i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół). Pieczemy około 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować