Muffinki mocno jabłkowe z nutą mięty i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Muffinki są przepyszne - miękkie, wilgotne i takie... mocno jabłkowe. Prawie jak jabłka w cieście... Nuta mięty jest bardzo delikatna i nadaje ciastkom "tego czegoś", co nie jest do końca do zidentyfikowania. Natomiast czekolada podkreśla całokształt i idealnie łączy się z wszystkimi składnikami.

  • 40 min

Składniki:

  • (9 sztuk)
    120g mąki pszennej
    80g cukru (można nieco mniej)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    100 ml napoju jabłkowo-miętowego
    50 ml oleju
    Dodatkowo:
    2 jabłka (małe)
    50g czekolady (u mnie mleczna)
    Opcjonalnie:
    polewa czekoladowa (np. czekolada + odrobina mleka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Muffinki mocno jabłkowe z nutą mięty i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1jnfuf6 1. Jabłka należy pokroić w kostkę, a czekoladę drobno posiekać.
  • image-1l5fpnj 2. Przygotować muffinki.
    W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, w drugiej - jajko, olej oraz napój jabłkowo-miętowy.
    Suche składniki połączyć z mokrymi.
    (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
    Na samym końcu do ciasta wmieszać jabłka oraz czekoladę.
  • image-261efoo 3. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
  • image-080q798 4. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.
    Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
  • image-1xevapc 5. Po tym czasie babeczki ozdobić polewą czekoladową i udekorować wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jabłka Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować