Muffinki maślankowe z jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło stopić, przestudzić.
Foremkę do babeczek wyłożyć papilotkami.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termo obiegu).
W jednej misce wymieszać mąkę przesianą z sodą, cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli.
Do stopionego masła dodać jajko i maślankę, roztrzepać.
Składniki płynne dodać do składników sypkich, wymieszać łyżką.
Umyte jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w małą kostkę, wymieszać z dwiema łyżkami cukru trzcinowego i łyżeczką cynamonu, dodać do ciasta.
Całość wymieszać.
Ciasto rozłożyć do papilotek.
Wierzch posypać cukrem trzcinowym i cynamonem.
Piec około 20 minut do suchego patyczka.
Na kilka minut pozostawić babeczki w foremce, następnie wyjąć i wystudzić na kratce kuchennej.
Komentarze