Muffinki maślankowe z jabłkami i cynamonem

0 (0 ocen)

Delikatne, puszyste, obłędnie smaczne muffiny maślankowe z jabłkami i cynamonem, można powiedzieć „muffiny szarlotkowe”

Składniki:

  • NA 15 SZTUK (u mnie tyle wyszło):
    SKŁADNIKI SUCHE:
    28 dag mąki pszennej tortowej
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    szczypta soli
    16 g cukru wanilinowego
    15 dag białego cukru
    SKŁADNIKI MOKRE:
    10 dag masła
    1 jajko rozmiar L
    25 dag maślanki naturalnej
    DODATKOWO:
    1 duże twarde jabłko
    2 łyżki cukru trzcinowego
    1 łyżeczka cynamonu
    DO POSYPANIA WIERZCHU:
    1 łyżka cukru trzcinowego
    płaska łyżeczka cynamonu
    opcjonalnie cukier puder

Muffinki maślankowe z jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło stopić, przestudzić.
    Foremkę do babeczek wyłożyć papilotkami.
    Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termo obiegu).
    W jednej misce wymieszać mąkę przesianą z sodą, cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli.
    Do stopionego masła dodać jajko i maślankę, roztrzepać.
    Składniki płynne dodać do składników sypkich, wymieszać łyżką.
    Umyte jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w małą kostkę, wymieszać z dwiema łyżkami cukru trzcinowego i łyżeczką cynamonu, dodać do ciasta.
    Całość wymieszać.
    Ciasto rozłożyć do papilotek.
    Wierzch posypać cukrem trzcinowym i cynamonem.
    Piec około 20 minut do suchego patyczka.
    Na kilka minut pozostawić babeczki w foremce, następnie wyjąć i wystudzić na kratce kuchennej.

Komentarze

Podobne przepisy