muffinki marmurkowe z wisienką

0 (0 ocen)

  • 50 min

małe ciasteczko a potrafi zaskoczyć

  • 50 min

Składniki:

  • - 560 g maki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - szczypta soli
    - 200g cukru
    - cukier waniliowy
    - 4 jajka
    - 500 ml mleka
    - 12 łyżek oleju słonecznikowego
    - 2 łyżki kakao
    - mrożone lub świeże wydrylowane wiśnie

    - 30 g białej czekolady
    - 30 g gorzkiej czekolady
    - różne posypki

Muffinki marmurkowe z wisienką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednym naczyniu wymieszać make, proszek, sól, cukier i cukier waniliowy. Do drugiego naczynia wbijamy cale jajka i roztrzepujemy dodajemy mleko i olej i dokładnie mieszamy. Łączymy zawartość obu naczyń za pomocą miksera lub łyżki. Ciasto podzielic na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Formę do muffinek smarujemy odrobine olejem. Nakładamy trochę jasnego ciasta wkładamy wisienkę i przykrywamy ją ciemnym ciastem. Można również zacząć od ciemnego ciasta. Pieczemy w zależności od wielkości formy ok 15-25 min w 200 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Białą i gorzką czekoladę rozpuszczamy w oddzielnych naczyniach i do każdej dodajemy po łyżce mleka. Muffinki smarujemy czekoladą i posypujemy posypką i odkładamy na paterę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy