Muffinki marmurkowe z wisienką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednym naczyniu wymieszać make, proszek, sól, cukier i cukier waniliowy. Do drugiego naczynia wbijamy cale jajka i roztrzepujemy dodajemy mleko i olej i dokładnie mieszamy. Łączymy zawartość obu naczyń za pomocą miksera lub łyżki. Ciasto podzielic na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Formę do muffinek smarujemy odrobine olejem. Nakładamy trochę jasnego ciasta wkładamy wisienkę i przykrywamy ją ciemnym ciastem. Można również zacząć od ciemnego ciasta. Pieczemy w zależności od wielkości formy ok 15-25 min w 200 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Białą i gorzką czekoladę rozpuszczamy w oddzielnych naczyniach i do każdej dodajemy po łyżce mleka. Muffinki smarujemy czekoladą i posypujemy posypką i odkładamy na paterę.
Komentarze