MUFFINKI MAKOWE (bez jajek)

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatne, puszyste ciasto wypełnione po brzegi fantastyczną, świeżutką masą makową.Muffinki są bez jajek - także jest to przepis idealny dla osób, które jajek nie tolerują.Łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne!Do kawki idealne!

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 9 szt )

    * mąka pszenna - 1 szkl

    * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

    * cukier - 0,5 szkl

    * olej - 1/4 szkl

    * rum - 2 łyżki

    * masa makowa - ok. 100 g




Muffinki makowe (bez jajek) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli/

    Olej mieszamy z rumem, a następnie dodajemy do przesianej mąki.

    Wszystko razem dokładnie mieszamy.

    Wkładamy do foremek na 3/4 wysokości, dodajemy łyżeczkę masy makowej ( delikatnie wciskamy ).

    Pieczemy ok. 20 minut / 180C.

    Dokładnie studzimy!

    Smacznego!

Porady

Rum można zastąpić olejkiem rumowym do ciast. Wierzch , przed pieczeniem można posypać dodatkowo posiekanymi orzechami.

Komentarze

Podobne przepisy