Muffinki łaciate

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Muffinki łaciate

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto:

    mąka 500 g,

    cukier 350 g,

    masło 250 g,

    jajka 4 szt,

    mleko 250 ml,

    kakao 3 łyżki,

    proszek do pieczenia 2 łyżeczki,

    cukier waniliowy 1 opakowanie,



    polewa:

    czekolada mleczna 1 tabliczka,

    mleko 4 łyżki,

    dowolna posypka do dekoracji,

Muffinki łaciate - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier zwykły oraz waniliowy, żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy mleko oraz ubitą pianę z białek. Połowę ciasta wylewamy do foremek na muffinki do 1/2 wysokości foremki. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao, mieszamy i nakładamy na wierzch muffinek. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170 st.C przez 40-45 min. do suchego patyczka. Upieczone muffinki odstawiamy do ostygnięcia.

    Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki do rondelka, dodajemy mleko i rozpuszczamy na małej mocy palnika. Następnie polewamy wierzch muffinek. Dodatkowo możemy udekorować je dowolną posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy