Muffinki krówkowe z masą lekko soloną

0 (0 ocen)

  • 30 min

Cudownie miękkie, wilgotne ciasto dla wielbicieli krówek i kajmaku. Słodycz ciasta przełamuje lekko solona masa kajmakowa.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    120 g masła
    3/4 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    1/2 szklanki śmietany
    5 sztuk krówek

    Krem solony do nadziania muffinek:
    1/2 puszki masy krówkowej
    1/2 kostki masła
    szczypta soli

    1/2 puszki masy krówkowej do dekoracji

Muffinki krówkowe z masą lekko soloną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: Masło utrzeć z cukrem, dodać proszek do pieczenia, jajka, mąkę i śmietanę, zmiksować. Krówki drobno pokroić, dodać do ciasta, wymieszać. Nakładać do form muffinkowych do 3/4 wysokości. Piec ok 25 minut w 180°C. Ostudzić.
    2. Krem: Masło utrzeć stopniowo i powoli dodawać masę krówkową. Na koniec dodać sól, wymieszać. Wystudzone muffinki nadziewać masą krówkową soloną przy pomocy szprycy. Dekorować resztą (pozostałe 1/2 puszki) masy krówkowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy