Muffinki korzenne z jabłkami i orzechową posypką

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszne,mięciutkie muffinki z chrupiącym,orzechowym wierzchem...pokochacie je.

  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna: 1.5 szklanki
    - mąka razowa: 0.5 szklanki
    - cukier brązowy: 0.5 szklanki
    - przyprawa do piernika: 1 łyżeczka
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - soda: 1.5 łyżeczki
    - mleko: 0.5 szklanki
    - jogurt naturalny: 0.5 szklanki
    - masło roztopione: 45 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - jabłka: 3 sztuki
    - orzechy włoskie posiekane: 4 łyżki
    DODATKOWO:
    - cukier brązowy: 5 łyżek

Muffinki korzenne z jabłkami i orzechową posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednym naczyniu mieszamy składniki sypkie,a w drugim płynne.Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę.Składniki z naczyń łączymy ze sobą.Nie trzeba do tego nawet używać miksera.Ja mieszałam łyżką.Na końcu dodajemy jabłka.Ciastem wypełniamy foremkę do muffinek do 3/4 ich wysokości.Wierzch posypujemy orzechami i cukrem brązowym.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 20-25 minut.

Komentarze

Podobne przepisy