Muffinki kokosowe

0 (0 ocen)

Smakiem przypominają kokosanki, idealne dla smakoszy wypieków kokosowych.

Składniki:

  • 6 białek
    szczypta soli
    100g cukru pudru
    150g wiórków kokosowych
    100g mąki pszennej
    100g masła lub margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Muffinki kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
    Masło rozpuścić i ostudzić, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać. Do piany z białek dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać łyżką. Do masy dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając łyżką, na koniec dodać do ciasta ostudzone masło, delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przekładać do papilotek, piec w temp. 180 stopni 20-25 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy