Muffinki keksowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Są to jedne z najszybszych muffinek, które z pewnością podbiją serce niejednego miłośnika keksów. Mieszanka keksowa nadaje im niepowtarzalnego smaku oraz sprawia, że na jednym ciastku naprawdę ciężko poprzestać. Muffiny są mięciutkie i cudownie pachną, a przepis tak skomponowałam, aby łatwo było go zapamiętać.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • (około 6 sztuk)
    100g mąki pszennej
    50g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    1 jajko (duże)
    50 ml mleka
    50 ml oleju
    Dodatkowo:
    100g mieszanki keksowej
    Opcjonalnie:
    lukier/polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Keks Muffinki

Muffinki keksowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej misce należy wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko, mleko oraz olej.
    Suche składniki połączyć z mokrymi.
    (Miksować/wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości, nie dłużej.)
    Na końcu do ciasta wmieszać mieszankę keksową.
    Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
    Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
    Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
    Udekorować według uznania.
    (Roztopiłam czekoladę i ozdobiłam mieszanką keksową.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować