Muffinki kakaowe z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Muffinki to zawsze dobre rozwiązanie gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Takie do wykonania w kilka chwil plus pieczenie. I kroić na trzeba tak jak ciasto. Można je zabrać ze sobą do pracy, szkoły, na wycieczkę czy na piknik. Długo utrzymują świeżość. Polecam.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    15 dag masła lub margaryny
    3 jajka
    pół szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka mąki tortowej
    pół szklanki mąki krupczatki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki ciemnego kakao

    Dodatkowo:
    2 średnie łodygi rabarbaru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki kakaowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy sypkie składniki: Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, całość dokładnie ucieramy.
  • 2. Tak wykonane ciasto przekładamy do foremki do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami.
  • 3. Łodygi rabarbaru myjemy, osuszamy i obieramy z włókien, kroimy na mniejsze kawałki. Następnie kawałki rabarbaru wciskamy w ciasto w formie.
  • 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do suchego patyczka.
  • 5. Upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować