Muffinki kakaowe z porzeczkami i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Warto urozmaicić tradycyjny przepis na muffinki. Świetnie nadadzą się
do tego zarówno świeże owoce jak i
suszone. Ja wybrałam obie opcje.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (1 szklanka u mnie jest o pojemności 250 ml)
    2 szklanki mąki pszennej
    ½ szklanki cukru pudru
    Łyżka cukru waniliowego
    1/3 łyżeczki cynamonu
    Łyżka kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jaja
    1 szklanka mleka
    80 ml roztopionego masła
    Ponadto:
    3 łyżki drobnych rodzynek
    4-5 łyżek drobnych czarnych porzeczek
    2 łyżki bułki tartej

Muffinki kakaowe z porzeczkami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzuć suche składniki (mąkę, cukier puder i waniliowy,
    cynamon, kakao,proszek, cukier waniliowy) i
    wymieszaj . Do osobnej miski wrzuć mokre składniki (roztopione masło,
    mleko i jajka).Połącz suche i mokre składniki łyżką.
    Na końcu wrzuć rodzynki i obtoczone w bułce tartej porzeczki.
    Porcje ciasta wykładaj do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do 2/3
    wysokości. Piecz około 20-25 minut w
    temperaturze 180°C piekarnika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy