Muffinki jajeczne z wieprzowiną i selerem

0 (0 ocen)

Efektowna przystawka lub śniadanie :)

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu A:
    25 dkg szynki wieprzowej
    1/4 większego seler
    100 ml jogurtu naturalnego

    składnik podstawowy dodatkowy:
    3 jajka

    składniki robocze:
    sól, pieprz
    zioła Małgosi
    ostra papryka
    1 cebula

    dekoracja:
    szczypiorek

Muffinki jajeczne z wieprzowiną i selerem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę pokroić na 2 plastry i natrzeć pieprzem, papryką i ziołami. W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć plastry mięsa, dodać posiekaną cebulę, podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie, około 2 godzin.
  • 2. Mięso rozdrobnić widelcem, selera zetrzeć na drobnej tarce. Całe jajka ubić na puch, dodać jogurt, posolić, popieprzyć, zmiksować, dodać mięso i selera, wymieszać i nakładać do papilotek. Mi wyszło 9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) na 25 minut. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Zajadać na ciepło lub na zimno. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy