Muffinki herbaciane z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne, aromatyczne i naszpikowane bakaliami. Doskonałe do kawy, do szkoły czy na wycieczkę.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Muffinki:

    3 torebki herbaty owocowej (u mnie jabłko+karmel)

    160 g miękkiego masła

    3/4 szkl cukru

    4 żółtka

    3 szkl mąki pszennej

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    2 łyżeczki sody

    3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

    3 łyżki siekanych orzechów włoskich


    Lukier:

    2 szkl cukru pudru

    łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Muffinki herbaciane z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Muffinki: Herbatę zaparzyć w 750 ml gorącej wody, odstawić do ostygnięcia.

    Masło utrzeć z cukrem na puch. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku a następnie herbatę i mąkę przesianą z proszkiem i sodą. Do ciasta wsypać bakalie (część można zostawić do dekoracji), wymieszać i nakładać do foremek na babeczki do 3/4 wysokości.

    Muffinki piec ok 25-30 minut. Ostudzić.


    Lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i odrobiną wody aby powstał gęsty lukier. Polać nim muffinki i posypać bakaliami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować