Muffinki gruszkowo - bananowe z białą czekoladą i jogurtową polewą

0 (0 ocen)

Przepis pochodzi ze strony http://annesfood.blogspot.com/2008/04/pear-white-chocolate-pecan-muffins.html NIe dodawałam orzechów za to dodałam sos jogurtowy jako polewa. Muffinki są cudownie miękkie i wilgotne. Na pewno nie raz je powtórzę.

Składniki:

  • 300 gram mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 gram białej czekolady
    300 ml jogurtu naturalnego
    3 małe gruszki
    banan
    2 łyżki cukru Demerara
    150 gram cukru
    2 jajka
    szczypta soli
    75 gram orzechów pecan (nie dodałam żadnych)
    200 ml kwaśnego mleka
    50 gram roztopionego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki gruszkowo - bananowe z białą czekoladą i jogurtową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy gruszki, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Posypujemy cukrem Demerara. Dodajemy drobno pokrojone 100 gram czekolady i rozgniecionego widelcem banana.
  • 2. Ubijamy jajka z cukrem na puszyctą masę, wlewamy powoli masło cały czas ubijając a na końcu kwaśne mleko.
  • 3. Do mieszanki z owocami przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy i przesypujemy do masy jajecznej. Mieszamy dokładnie ale krótko szpatułką lub widelcem.
  • 4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 13-15 minut.
  • 5. Przygotowujemy polewę: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę w jogurcie naturalnym. Polewamy przestygnięte babeczki. Posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Porady

Przepis na 12 dużych muffinek. Foremki na muffinki wypełniamy po brzegi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować