Muffinki gruszkowe z olejem kokosowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne muffinki przygotowane na oleju kokosowym, z dużymi kawałkami gruszek. Z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie i delikatne.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka 2 szklanki
    jajko 1 szt
    gruszki 2 szt
    cukier 3/4 szklanki
    proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
    soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
    olej kokosowy 60 ml
    cukier waniliowy 1 łyżeczka

Muffinki gruszkowe z olejem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Mieszamy łyżką. W drugiej misce mieszamy mleko z jajkiem i roztopionym olejem kokosowym.

    Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy gruszki do mleka z olejem i mieszamy. Wlewamy składniki mokre do suchych i mieszamy krótko, tylko do momentu połączenia się składników.

    Nakładamy ciasto do wyłożonej papilotkami formy do muffinek. Pieczemy przez około 18 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, z termoobiegiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy