Muffinki dyniowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dynia ukryta w muffinkach, które wyszły wyśmienite - miękkie, mokre, mięsiste i chrupiące dzięki orzechom i migdałom, a przy tym bardzo aromatyczne.

  • 60 min

Składniki:

  • • 1 szklanka puree z dyni
    • 125 g masła
    • 1 szklanka cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 2 jajka
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1/2 szklanki orzechów włoskich
    • 1/2 szklanki płatków migdałowych
    Dekoracja
    • cukierki - dynie
    • 1/2 tabliczki białej czekolady
    • 2 łyżki mleka
    • szczypta zielonej herbaty w proszku Matcha
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Muffinki dyniowe 1. • Puree z dyni zrobiłam poprzez upieczenie dyni ze skórą w temp. 200 st.C przez 30 minut, a następnie zmiksowanie jej po oddzieleniu od skóry.
    • Zagotować masło, puree z dyni, cukier i cukier waniliowy. Gotować 2 minuty, po czym wystudzić.
    • Do masy dyniowej dodawać po 1 mieszając trzepaczką aż do połączenia.
    • Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon i dokładnie wymieszać.
    • Na koniec wsypać posiekane orzechy i płatki migdałowe.
    • Rozłożyć masę do papierowych papilotek i umieścić ją w formie na muffinki.
    • Piec 20 minut w temp. 180 st.C lub do suchego patyczka.
  • Muffinki dyniowe 2. Dekoracja
    • Czekoladę z mlekiem rozpuścić na parze wodnej, dodać herbatę mieloną i wymieszać.
    • Na każdą muffinkę kłaść po 1/2 łyżeczki zielonej czekolady i na środku umieścić po ozdobnym cukierku.

Porady

Trudno znaleźć dobry przepis na ciasto z dodatkiem mokrych składników typu dynia, cukinia czy marchewka,bo często wychodzi zakalec. Ja zrobiłam tak, jak robię murzynka.i wyszło idealnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować