Muffinki czekolaowo-cynamonowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Czekolada świetnie komponuje się z cynamonem.Dzięki temu, że nie dodałam do nich jajek, wprost rozpływają się w ustach.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:

    - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

    - 3/4 szklanki cukru pudru

    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    - 1/2 łyżeczki sody

    - płaska łyżeczka cynamonu

    - tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej

    - 1 szklanka mleka

    - 1/4 szklanki oleju

Muffinki czekolaowo-cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw mieszamy suche składniki czyli: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon, na konie dodajemy czekoladę starta na tarce o najgrubszych oczkach. Do wymieszanych suchych składników dodajemy mleko i olej, mieszamy tak, aby w cieście pozostały jeszcze grudki. Do formy na muffinki dodajemy papilotki, w nich umieszczamy ciasto do 3/4 wysokości, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut. Wystudzone muffinki posypujemy odrobiną cukru pudru.

Komentarze

Podobne przepisy