Muffinki czekoladowo-rumowe

0 (0 ocen)

  • 35 min

Aromatyczne muffinki z czekoladą rozpuszczającą się w ustach. Te ciastka uzależniają. Doskonale smakują zjadane w większym gronie przy kubku gorącej herbaty lub kawy. Dla mnie to idealne propozycja w mroźne popołudnie.

  • 35 min

Składniki:

  • · 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
    · 1 i ¾ szklanki mąki,
    · 2 łyżki kakao,
    · 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    · ¾ szklanki cukru pudru,
    · 1 szklanka mleka,
    · 1 jajko,
    · 1/3 szklanki oliwy,
    · 1 łyżka stopionego masła,
    · ½ aromatu rumowego

Muffinki czekoladowo-rumowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
  • 2. Czekoladę należy posiekać nożem lub utłuc na drobne kawałki. Następnie mieszamy ją z wszystkimi sypkimi składnikami.
  • 3. W oddzielnym naczyniu miksujemy płynne produkty.
  • 4. Następnie łączymy ze sobą zawartość obu misek.
  • 5. Powstałym ciastem napełniamy papilotki do muffinek do 2/3 ich wysokości i pieczemy przez około 20 minut.

Porady

Ja jeśli kupię gorzką czekoladę w plastikowym opakowaniu nie siekam jej, tylko jeszcze zawiniętą tłukę kulą do ucierania ciast. Dzięki temu w szybki sposób mam pokruszoną na drobne kawałki czekoladę.

Komentarze

Podobne przepisy