Muffinki czekoladowo-piernikowe z nutą chili

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszne muffinki, które będą idealną przekąską na słodko w Boże Narodzenie lub słodkim prezentem.

  • 20 min

Składniki:

  • Na 12 sztuk:
    1 szkl. mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki chili
    ¾ szkl. mleka
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    50 g roztopionego masła
    3 łyżki cukru
    1 jajko
    1 tabliczka mlecznej czekolady

Muffinki czekoladowo-piernikowe z nutą chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz chili.
    W drugiej misce miksujemy jajko z cukrem, dodajemy roztopione masło, mleko i jogurt (mleko i jogurt można zastąpić, np. maślanką). Całość przelewamy do składników suchych i krótko miksujemy (do połączenia składników). Na koniec dorzucamy pokrojoną mleczną czekoladę.
    Masę nakładamy łyżką do wysokości 3/4 foremek na muffinki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 190-200 stopni, pieczemy 20-25 minut, w zależności od wielkości foremek i potrzeby (do tzw. suchego patyczka).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy