Muffinki czekoladowo - orzechowe z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie: przesianą mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę, przesiane kakao i przyprawę korzenną oraz zmielone orzechy.
W drugim naczyniu składniki mokre: maślankę, mleko, masło, lekko roztrzepane jajko. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać delikatnie łyżką, nie miksować. Na końcu dodać żurawinę, wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami lub silikonowymi foremkami. Piec 25 minut w temperaturze 180 ºC, do zarumienienia.
Muffinki można posypać cukrem pudrem lub przygotować polewę z miodu i orzechów (2 łyżki miodu rozpuścić i dodać 4 łyżki posiekanych drobno orzechów).
Porady
Uwaga: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Komentarze