Muffinki czekoladowo - orzechowe z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszne i zdrowe muffinki z żurawiną to idealny smakołyk na jesienne wieczory.

  • 20 min

Składniki:

  • Potrzebne składniki na 16 muffinek:

    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru pudru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    3/4 szklanki maślanki
    1/2 szklanki mleka
    80 g masła, roztopionego
    1 duże jajko
    2 łyżki kakao
    1 szklanka mielonych włoskich orzechów
    1 łyżeczka przyprawy korzennej
    1 szklanka suszonej żurawiny

Muffinki czekoladowo - orzechowe z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie: przesianą mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę, przesiane kakao i przyprawę korzenną oraz zmielone orzechy.
    W drugim naczyniu składniki mokre: maślankę, mleko, masło, lekko roztrzepane jajko. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać delikatnie łyżką, nie miksować. Na końcu dodać żurawinę, wymieszać.
    Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami lub silikonowymi foremkami. Piec 25 minut w temperaturze 180 ºC, do zarumienienia.
    Muffinki można posypać cukrem pudrem lub przygotować polewę z miodu i orzechów (2 łyżki miodu rozpuścić i dodać 4 łyżki posiekanych drobno orzechów).

Porady

Uwaga: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy