Muffinki czekoladowe z rodzynkami, orzechami i słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealne do popoludniowej kawy w jesienno-zimowy czas.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki suche:

    1 szklanka mąki tortowej

    2/3 szklanki płatków owsianych

    1/3 szklanki rodzynek

    1/3 szklanki ziaren słonecznika

    1/3 szklanki orzechów włoskich

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 łyżeczka kawy mielonej

    1 łyżeczka kakao

    1/2 szklanki cukru

    Składniki mokre:

    2 jajka

    1/3 szklanki oleju

    2/3 szklanki jogurtu naturalnego

Muffinki czekoladowe z rodzynkami, orzechami i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem, kakao i kawą, dodać pozostałe suche składniki i wymieszać.
  • 2. Jajko rozbełtać w oleju, dodać jogurt i wymieszać. Dodać do suchych składników i energicznie wymieszać tylko do połączenia się składników.
  • 3. Nakładać do papilotek, wierzch można dodatkowo posypać startymi orzechami
  • 4. Piec w temp. 170oC ok. 25-30 min. (do suchego patyczka).

Porady

Z podanej porcji wyszlo 12 muffinek

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy