Oreo albo się lubi albo nie. Ja bardzo lubię szczególnie te mocno czekoladowe i kruche ciasteczka. Tym razem miałam okazję wypróbować mini oreo i szczerze powiem, że jakoś bardziej mi się spodobały.
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej typ 500
80 g cukru kokosowego bio
2 płaskie łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml maślanki
100 ml oleju rzepakowego
1 jajko
50 g czekolady mlecznej
10 szt mini oreo
Krem:
250 ml kremówki 30 %
125 g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
8 szt mini oreo
12 szt mini oreo na wierzch
Muffinki czekoladowe z oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki. Mąka, cukier kokosowy, kakao, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki. Maślanka, olej, jajko. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać (nie miksować) łopatką. Pod sam koniec dodać pokrojoną czekoladę i pokruszone ciasteczka oreo. Formę na muffinki na 12 sztuk wyłożyć papilotkami i równo podzielić ciasto. Około 3/4 wysokości papilotek. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 25 minut do suchego patyczka.
Krem:
Do zimnej kremówki dodać mascarpone, ekstrakt waniliowy i zmiksować na krem. Wsypać cukier puder, rozkruszone ciasteczka i krótko zmiksować. Kremem za pomocą szprycy udekorować zimne muffinki. Na wierzchu położyć po ciasteczku oreo.
Komentarze