Muffinki czekoladowe posypane czekoladą

0 (0 ocen)

Światowy dzień czekolady - 12 kwietnia uczciłam tymi aromatycznymi, wilgotnymi i nieziemsko czekoladowymi muffinami :) poszły na raz!

Składniki:

  • 2 gorzkie czekolady
    4 łyżki ciemnego kakao
    3/4 szkl. cukru pudru
    200 g masła
    150 ml mleka
    250 g mąki pszennej
    2 jaja
    pół laski wanilii
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

Muffinki czekoladowe posypane czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W kąpieli wodnej rozpuścić 1 czekoladę i masło.
    Stopniowo wlewać ciepłe mleko i intensywnie mieszać, ostudzić.
    Jaja ubić z wanilią.
    Do ostudzonej masy czekoladowej dodać ubite jaja oraz stopniowo wsypywać sypkie składniki, zmiksować na gładką masę.
    Piekarnik rozgrzać do 180 st.C, blaszkę wyłożyć papilotkami.
    Masę wkładać do foremek, piec po 10 min.
    Drugą tabliczkę czekolady pokroić w paski.
    Wyjęte muffinki posypać czekoladą i piec jeszcze 5 min.
    Sprawdzać patyczkiem, czy środek nie jest wilgotny i wyjmować.

Porady

Z przepisu wychodzi ok. 25 muffinek. Im ciemniejsze kakao i czekolady, tym muffinki są lepsze, nie dawajcie więc pierwszego lepszego kakao :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy