Muffinki czekoladowe i jabłkowe z cynamonem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Najprostszy deser, tzw deser awaryjny:) A muffinkę zawsze można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Jajko: 1 sztuka
    - mleko: 0.5 szklanki
    - olej (słonecznikowy): 0.25 szklanki

    - mąka (pszenna): 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - cukier (biały lub brązowy): 0.5 szklanki
    - cukier (waniliowy): 2 łyżeczki

    - kakao: 3 łyżki
    - jabłko: 1 sztuka
    - cynamon: 0.5 łyżeczki
    - aromat do ciast (czyli kilka kropel dowolny smak): 0.13 łyżeczki

    - tluszcz (do wysmarowania foremek): 1 łyżeczka
    - lukier: 0.33 szklanki
    - kolorowe posypki (lub skórka pomarańczowa kandyzowana): 3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Muffinki

Muffinki czekoladowe i jabłkowe z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mokre składniki wymieszać ze sobą. Suche składniki połączyć w drugiej, większej misce. Dodać mokre składniki do suchych- i wybrać wersję- czekoladową lub tą drugą i dodać podane składniki wg gustu. Do czekoladowych kakao, a do jabłkowych pokrojone w kostkę jabłko bez skórki, cynamon oraz aromat do ciast.
    Jeśli ciasto jest zbyt gęste i ciężko się miesza - dodać odrobinkę mleka.
    Wymieszać, rozlać masę wysmarowanych tłuszczem foremek. Piec ok. 20 minut.
    Pod koniec pieczenia zrobić szybki lukier z cukru pudru i odrobiny gorącej wody Im mniej wody tym gęstszy lukier. Można go zabarwić kakaem do czekoladowych muffinek. Można kupić gotowy. Posmarować babeczki lukrem i od razu, póki nie zastygł, ozdabiać posypką. Pyszne na ciepło, jak i następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować