MUFFINKI CZEKOLADOWE

0 (0 ocen)

  • 60 min

Muffinki czekoladowe według tego przepisu są moim zdaniem najlepsze na świecie !Są idealnym połączeniem czekoladowej słodyczy i goryczy kakao.Idealny deser na na zimowe mroźne wieczory.Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, podane z kubkiem mleka.

  • 60 min

Składniki:

  • 150g masła
    300g mąki
    1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
    1/2 tabliczki czekolady białej
    1 łyżka kawy zbożowej
    3 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/4 szklanki cukru
    2 duże jajka
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    170 ml mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku nagrzewamy piekarnik ( 190*C bez termoobiegu góra i dół ).
    Masło rozpuszczamy w rondelku na średnim płomieniu cały czas mieszając.
    Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i kawę zbożową przesiewamy do naczynia, powtarzamy tę czynność dwa razy dla dokładniejszego wymieszania składników.
    Do przesianych składników dodajemy cukier i cukier wanilinowy, po czym wszystko dokładnie mieszamy.
    Jajka miksujemy w innej misce razem z mlekiem.
    Wszystko delikatnie łączymy ze sobą łyżką (najpierw do sypkich składników dodajemy zmiksowane jajka z mlekiem i mieszamy, po wymieszaniu ze sobą sypkich składników i jajek z mlekiem dodajemy ostudzone płynne masło.
    Do masy dodajemy posiekaną w kostkę czekoladę i mieszamy.
    Masę rozlać do ok 12 papilotek rozstawionych w formie na muffiny.
    Piec ok.20 minut tak aby włożona w babeczkę wykałaczka była sucha.
    SMACZNEGO :)

Porady

Można dać więcej czekolady w zależności od upodobań. Może to być czekolada gorzka, mleczna, lub biała. Można też dodać więcej cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować