Muffinki czekoladowe

5 (152 ocen)

  • 30 min

Nie miałam ochoty nic piec, ale trafiła się mała pomocnica ;) a w zasadzie to ja byłam jej pomocnicą - tylko podawałam składniki i przelałam masę do foremek ;)

  • 30 min

Składniki:

  • 2,5 szkl. mąki
    1 i 1/3 szkl. mleka
    4 jajka
    1/2 szkl. cukru
    2 cukry wanilinowe
    1/2 kostki masła
    2 łyżki kakao
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1/2 łyżeczki soli
    100 gram czekolady mlecznej (1 tabliczka)
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Muffinki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy, dolewamy mleko i masło rozpuszczone w kąpieli wodnej. Mąkę z cukrem i cukrem wanilinowym oraz pozostałymi suchymi składnikami, czyli kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i solą mieszamy w misce. Dolewamy mokre składniki, mieszamy łyżką, do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Ciasto nakładamy łyżką do foremek (do wysokości 7/8). Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować