300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru
szczypta soli
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 jajka
250 ml jogurtu naturalnego
125g masła
skórka otarta z 2 cytryn
sok z jednej cytryny
Muffinki cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytryny dokładnie umyć, a następnie sparzyć we wrzątku ok 30 sekund. Ostudzone cytryny trzemy na małych oczkach tak, aby kawałki nie były zbyt duże. Z otartej jednej cytryny wyciskamy sok i dodajemy do ciasta.
Mąkę mieszamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny.
Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka lekko roztrzepać, dodać jogurt przestudzone masło.
Mokre składniki połączyć ze suchymi i na koniec dodać sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać, ciasto wylać do papilotek.
Piec ok 20-22minuty w temperaturze 180 stopni.
Komentarze