Muffinki cytrynowe

0 (0 ocen)

Kolejna wersja muffinek. Wyraźnie cytrynowe w smaku i aromacie, szybkie w wykonaniu. Pyszne :)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko
    1/2 szklanki oleju
    300 g jogurtu naturalnego
    1 duża cytryna
    cukier puder do posypania
    kilka kostek czekolady do dekoracji

Muffinki cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę szorujemy, parzymy wrzątkiem, osuszamy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Jajko, olej i jogurt mieszamy dokładnie, dodajemy skórkę i sok z cytryny, jeszcze raz mieszamy.
  • 2. W drugim naczyniu mieszamy mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Łączymy składniki suche z mokrymi, mieszając łyżką.
  • 3. Ciasto przekładamy do foremek silikonowych lub papierowych papilotek. Pieczemy w temperaturze 170 stopni 25-30 minut.
  • 4. Część muffinek dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, pozostałe posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy