Pyszne, proste i dosyć efektowne muffinki, zapraszam:)
Składniki:
1 szklanka mąki
15 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
100 g gorzkiej czekolady
50 g margaryny tortowej
2 jajka
60 g cukru
180 g jogurtu naturalnego
1 jabłko
Muffinki brownie z jabłuszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Odłożyć na bok
2.Czekoladę rozpuścić z margaryną( można zrobić to w kąpieli wodnej-trwa dłużej ale jest bezpieczniejsze lub bezpośrednio na ogniu w garnuszku, stale mieszając.
3.Odłożyć i ostudzić.
4.Jajka utrzeć z cukrem na puszysty krem, następnie stopniowo dodawać czekoladę z margaryną i dokładnie wymieszać.
5.Na koniec dodać sypkie składniki i wymieszać łyżką szybko i niezbyt dokładnie.
6.Jabłko umyć, osuszyć. Pokroić w plastry ( razem z nasionami).
7.Ciasto przełożyć do foremek i wbić w środek po jednym plastrze jabłka, Piec w 200 st około 20-25 minut. Wyjąć i ostudzić. Smacznego!
Komentarze