Świetne na obiad z porcją chrupiących warzyw, idealne również na przekąskę do pracy.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
3/4 szklanki kaszy jaglanej
1,5 szklanki wody
sól, pieprz
200 g filetu z ryby (u mnie tilapia)
1 łyżka oleju
70 g sera żółtego
0,5 papryki czerwonej
4 łyżki posypki orzechowej ( w równych proporcjach płatki migdałów, pestki dyni, słonecznika, orzech włoski)
pół czerwonej papryki
4 jajka
Muffinki bez mąki z kaszą jaglaną i rybką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną płuczemy najpierw zimną wodą a następnie wrzątkiem. Zalewamy 1,5 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu dość często mieszając do wchłonięcia płynów. Zdejmujemy z ognia przyprawiamy solą, pieprzem.
2.Rybę przyprawiamy solą, pieprzem, smażymy na łyżce oleju, następnie rozdrabniamy widelcem
3.Do kaszy dodajemy rybę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i ser, posypkę orzechową, żółtka - mieszamy.
4.Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do kaszy. Masa powinna być puszysta.
5.Foremkę na muffinki wykładamy wyciętymi kwadratami z dobrej jakości papieru do gotowania (papilotki i zwykły papier do pieczenia może przykleić muffinkę do papieru), nakładamy masę i pieczemy ok 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze