Muffinki bananowo-miodowe z czapką serowo-orzechową

0 (0 ocen)

  • 30 min

Serek mascarpone dodaje muffinkom to "coś" :-) polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI SUCHE:
    250 gr mąki pszennej
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru
    2 banany
    SKŁADNIKI MOKRE:
    2 jajka
    50 gr masła
    5 łyżek mleka
    2 łyżki miodu
    KREM:
    250 gr serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    DEKORACJA:
    100 gr orzechów włoskich
    1 łyżka miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki bananowo-miodowe z czapką serowo-orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Masło roztopić w rondelku i odstawić do wystudzenia.
  • 2. Banany rozgnieść widelcem. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Suche składniki połączyć ze sobą. Dodać wystudzone masło. Wymieszać.
  • 3. W osobnym naczyniu roztrzepać składniki mokre – mleko, jajka oraz miód. Dodać do drugiego naczynia i dobrze wymieszać, bądź zmiksować.
  • 4. Papilotki na muffinki wypełnić do ¾ ich wysokości i piec w nagrzanym do 190 stC piekarniku ok. 20-25 minut. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
  • 5. KREM:
    Wymienione składniki zmiksować ze sobą i nanieść na muffinki.
  • 6. DEKORACJA:
    Patelnię dobrze rozgrzać, wsypać orzechy włoskie, lekko uprażyć i dodać miód. Chwilę pomieszać i orzechy odstawić do wystudzenia na dobrze tłuszczonym talerzu (inaczej orzechy się mocno przykleją do talerza). Kłaść po jednym orzechu na każdej z babeczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować