Muffinki bananowo – marchewkowe z suszonymi owocami

4.5 (148 ocen)

  • 60 min

Propozycja na smaczne babeczki bananowo - marchewkowe wypełnione suszonymi owocami. Świetnie sprawdzają się jako słodka i zdrowa przekąska do popołudniowej kawki :)

  • 60 min

Składniki:

  • - 260 g mąki pszennej
    - 200 g cukru trzcinowego
    - 160 ml oleju rzepakowego
    - 3 jajka
    - 2 dojrzałe banany
    - ok. 380 g marchewki
    - 6 suszonych śliwek kalifornijskich
    - 3 łyżki suszonej żurawiny
    - 2 łyżki rodzynek
    - 2 łyżki suszonej morwy białej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    - 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    - ¼ łyżeczki kurkumy
    - kilka kropel aromatu migdałowego
    - cukier puder (do posypania muffinek)
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki Muffinki bananowe

Muffinki bananowo – marchewkowe z suszonymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obieramy i ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Banany rozgniatamy widelcem i mieszamy z marchewką.

    Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, aromat migdałowy i miksujemy.

    Do dużej miski dodajemy mąkę, cynamon, kurkumę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, rodzynki, morwę białą, żurawinę i pokrojone śliwki kalifornijskie.

    Wszystkie suche składniki mieszamy, a następnie dodajemy do nich jajka z cukrem i olejem oraz banany z marchewką.

    Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałe ciasto wlewamy do foremek do pieczenia babeczek.
  • 2. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 40 minut*.

    * Muffinki warto obserwować i sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone.

    Gotowe muffinki posypujemy cukrem pudrem.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować