Muffinki bananowe z lekko limonkowym kremem

0 (0 ocen)

  • 30 min

pyszne mięciutkie muffinki o smaku bananowym z lekkim kremem mogą stanowić deser lub podając bez kremu zamiennik drożdżówki na śniadanie

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:
    mąka 1,25 szklanki,
    banan 1 sztuka,
    masło 30 gram,
    olej 2 łyżki,
    jajko 1 sztuka,
    cukier puder 1/2 szklanki,
    mleko 1/2 szklanki,
    kwaśna śmietana 2 łyżki,
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka ,
    na krem:
    serek mascarpone 150 gram,
    śmietana 30 % 100 gram,
    fix do śmietany 1 opakowanie,
    sok z limetki 1/2 sztuki,
    skórka z limonki 1 sztuka,
    cukier puder 1/2 szklanki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Muffinki bananowe z lekko limonkowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banana rozgniatamy widelcem w misce. Do rozgniecionego banana dodajemy roztopione, przestudzone masło, olej oraz mleko i śmietanę a także roztrzepane jajko. Mieszamy łyżką lub widelcem (nie potrzeba mikser) Do mikstury dosypujemy po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasto będzie gęste,ale lejące. Napełniamy ciastem papilotki włożone do foremki do muffinów tak do 3/4 ich wysokości. Pieczemy 17 -20 minut w 180 stopniach. W tym czasie robimy krem.
    Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem i fiksem, a kiedy będzie już ubita dodajemy po łyżce mascarpone. Na końcu dodajemy powoli sok z limonki. Dekorujemy kremem upieczone wystudzone muffiny posypujemy startą skórką z limonki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować