Po świętach zawsze zostaje sporo jedzenia , dlatego do tych muffinek możemy dodać np. wędlinę , która nie jest już za świeża , a na pewno się nie zmarnuje!
45 min
Składniki:
suche:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta ostrej papryki
- 15 dag żółtego sera
- 20 dag pieczarek
- 1-2 cebule
- 20 dag wędliny
mokre:
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1/2 kostki masła
- kilka łyżek keczupu
- oliwa do smażenia
Muffinki a'la pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawę do pizzy, zioła prowansalskie) i paprykę . Ser pokroić w kostkę (kawałek zostawić i zetrzeć na tarce), dodać go do suchych składników i wymieszać.
2.Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, cebulę i wędlinę w dużą kostkę. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać pieczarki, pod koniec smażenia dodać wędlinę i podsmażyć. Ostudzić i wmieszać do mąki z przyprawami tak, żeby wszystko pokryło się mąką.
3.Jajka roztrzepać z mlekiem. Masło roztopić w garnuszku i ostudzić, potem wymieszać z mlekiem i jajkami.
4.Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników.
5.Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać po łyżce ciasta, polać keczupem, nałożyć drugą łyżkę ciasta. Każdą muffinkę posypać startym serem i szczyptą ziół prowansalskich, formę wstawić do nagrzanego piekarnika.
6.Piec 25-30 minut w 200ºC aż wierzch się zrumieni.
Komentarze