Mrożony deser bezowy z jagodami

0 (0 ocen)

Obłędnie słodki deser dla miłośników bezy i lodów jagodowych. Zimny, więc idealny na letnie, upalne dni.

Składniki:



  • BLATY BEZOWE:
    3 białka
    150g drobnego cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki soku z cytryny
    KREM JAGODOWY:
    1szklanka jagód
    1 jajko
    1 żółtko
    2 łyżki cukru
    2 łyżki masła
    200g śmietanki kremówki

Mrożony deser bezowy z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-19ne7do 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C. Białka ubić na sztywno i zacząć dodawanie cukru ustawiając mikser na najwyższe obroty. Cukier wsypywać porcjami, łyżka po łyżce. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Piana powinna być sztywna i lśniąca.
  • image-18adu26 2. Na papierze do pieczenia narysować prostokąty o wymiarach 10x23cm i wyłożyć na nie pianę. Można użyć rękawa cukierniczego. Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 140*C. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
  • image-25n4wbc 3. Jagody włożyć do garnuszka z cukrem i podsmażać. Kiedy puszczą dużo soku zdjąć z palnika i przestudzić. Jajko i żółtko roztrzepać i dodać do jagód. Wymieszać trzepaczką, wstawić na mały ogień. Dodać masło i podgrzewać, aż wszystko zgęstnieje. Nie gotować. Odłożyć ok 2 łyżek.
  • image-0p9ryhi 4. Zimną śmietankę ubić na sztywno i wmieszać w zimny krem jagodowy. Blaty bezowe ostrożnie zdjąć z papieru. Położyć pierwszy blat na podstawce, wyłożyć połowę kremu, drugi blat bezowy i masę jagodową. Włożyć do zamrażalnika na co najmniej 3 godz. Polać odłożonym kremem jagodowym. Smacznego!

Porady

Przed podaniem deser można wstawić do lodówki na ok 15 min, będzie lepiej się kroił.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy