Mrożony deser banoffee pie

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam banoffee pie, często przygotowuję różne wariacje na temat tego deseru. Dziś mam dla Was mrożony deser

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g słodzonego mleczka skondensowanego
    400 g jogurtu naturalnego
    250 ml słodkiej śmietanki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    2 banany
    100 g herbatników
    40 g płatków czekoladowych

Mrożony deser banoffee pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj podłużną foremkę w kształcie rynienki lub podłużną keksówkę. Dno oraz boki wyłóż folią spożywczą. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Mleczko i jogurt wymieszaj w misce ręczną trzepaczką. Dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj. Masę przelej do foremki.
    Banany pokrój na plasterki, herbatniki pokrusz. Równomiernie rozłóż banany, herbatniki i płatki czekoladowe na masie. Delikatnie wciśnij łyżką aby dodatki równomiernie się rozłożyły w foremce. Wygładź wierzch i wstaw deser do zamrażarki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
    Gotowy deser krój na grube plastry i podawaj polany sosem toffi.

Porady

Deser możesz podzielić na mniejsze porcje i przechowywać w zamrażarce do 1 miesiąca

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy