Ciasto mrożona pokusa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Ciasto mrożona pokusa-  może być tylko schłodzony w lodówce lub mrożony. Oba sposoby są dobre.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Na 2 foremki 17 cm
    15 dag biszkoptów
    5 dag masła
    30 g żelatyny ( 3 łyżki)
    1 łyżka skórki pomarańczowej

    1/4 l rumu
    8-10 dag rodzynek
    4 żółtka
    10 dag cukru
    3/4 l śmietany 30%
    łyżka kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto mrożona pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 10 dag biszkoptów pokroić na 1 cm. kawałki i zrumienić na maśle.
    Formę do babki posmarować masłem , wyłożyć przezroczystą folią, tak aby wystawała 10-15 c. od brzegu.
    Sparzoną pomarańczę zetrzeć na tarce.
    Rum podgrzać i namoczyć w nim rodzynki.
    Śmietanę ubić na sztywno.
    Żółtka wbić do miski, dodać cukier i 3 łyżki wody.
    Miskę wstawić do garnka z wrzącą wodą i ubijać przez 8 minut.
    Wyjąć i ubijać dalej aż masa będzie letnia.
    Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody , dodać do jeszcze ciepłej masy żółtkowej , potem dodajemy bitą śmietanę.
    Na koniec wlewamy rum z rodzynkami , skórkę pomarańczową i biszkopty.
    Wszystko wykładamy do foremek.
    Resztę biszkoptów przekroić wzdłuż na pół i ułożyć koliście , lekko wciskając w masę.
    Wstawiamy do lodówki lub zamrażalnika.
    Potem formę z babką wstawiamy do ciepłej wody, pociągamy za wystającą folię i wyjmujemy.
    Babkę posypać kakao.

Porady

Przepis znalazłam w wiekowym wydaniu " Claudii",

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować