Mrożona kawa czekoladowa

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Zapowiadają się cudne pogodowe dni. I w takich ciepłych dniach należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu. A że nie samą wodą człowiek żyje to zapraszam Was na pyszną, orzeźwiającą mrożoną kawe zbożową. Szybko się ją przygotowuje, jedyny minus to czas oczekiwania na schłodzenie. Ale i na to jest sposób- zaparzyć i wystudzić kawę wieczorem, wstawić do lodówki i już. Tylko pamiętajcie o zabezpieczeniu kawy, aby nie wchłonęła zapachów lodówki bo niestety ma to wpływ na smak. Serdecznie polecam i zapraszam

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 łyżeczek kawy zbożowej czekoladowej
    200 ml wrzątku
    100 ml mleka 1,5%
    1 gałka lodów czekoladowych
    2-3 kostki lodowe
    Małe biszkopciki na wierzch( nie jest konieczne)

Mrożona kawa czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zaparzyć wrzątkiem. Ostudzić i wstawić do lodówki aby porządnie się schlodziła. Mleko również musi być porządnie schłodzone.

    Do pojemnika blendera z ostrzami przełożyć schłodzoną kawę, mleko i gałkę loda. Dodać 2 kostki lodowe i dokładnie zmiksować.

    Do wysokiej szklanki wrzucić resztę lodu, wlać kawę i udekorować ciasteczkami i podawać od razu.

    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy