Mrożona kawa black-red-white z syropem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Z kawą nie musi być nudno,tym razem na kolorowo.

  • 30 min

Składniki:


  • zimna woda 150 ml
    kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
    syrop czekoladowy Monin 2 łyżeczki
    lody śmietankowe 2 gałki
    kremówka 200 ml
    cukier puder 1 łyżka
    kostki lodu kawowe 3 szt
    barwnik spożywczy czerwony
    przyprawa do kawy
    cukier trzcinowy do smaku

Mrożona kawa black-red-white z syropem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W zimnej wodzie rozpuścić kawę rozpuszczalną i dosłodzić cukrem trzcinowym do smaku.Do szklanki najpierw wlać syrop czekoladowy następnie zimną kawę i dodać kawowe kostki lodu oraz lody śmietankowe.Na lody wyłożyć czerwoną bitą śmietanę.Na czerwoną za pomocą szprycy wyłożyć białą.Na końcu oprószyć przyprawą do kawy. Bita śmietana-zimną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i podzielić na dwie części.Do jednej części dodać czerwony barwnik a drugą pozostawić białą. Kawowe kostki lodu-w szklance zimnej wodzie rozpuścić 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ,wlać do woreczków na lód i zamrozić.Jeżeli pijemy słodzoną kawę przed zamrożeniem posłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy